Wednesday 21 March 2007

Ungdomshuset

Πριν από είκοσι ημέρες στην Κοπεγχάγη, πολλοί νεαροί Δανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, για την κατεδάφιση του κέντρου νεότητας που βρισκόταν υπό κατάληψη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και την βίαιη εκδίωξη των κατοίκων του.



Οι καταληψίες συνελλήφθησαν ή διωχτήκαν με τη βία από τις αστυνομικές δυνάμεις (οι αστυνομικοί όρμησαν από την κεντρική είσοδο και από την ταράτσα!! λες κι επρόκειτο για επικίνδυνους τρομοκράτες). Όσοι ξένοι βρέθηκαν, απελάθηκαν. Διαδηλώσεις που έγιναν ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης από όσους τους στηρίζουν, δέχτηκαν βίαιη καταστολή. Δακρυγόνα, ξύλο και μαζικές συλλήψεις ήταν η απάντηση της αστυνομίας και της δεξιάς κυβέρνησης στους εκατοντάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους. Τις επόμενες μέρες η αστυνομία συλλάμβανε όποιο φαινόταν ύποπτος (π.χ. φορούσε μαύρα ρούχα).

Μέρος ενός κινήματος καταλήψεων, το Ungdomshuset από το 1982 κατοικούνταν από χίπις, αριστερούς, αναρχοαυτόνομους, αντιεξουσιαστές, άστεγους. Πριν από 6-7 χρόνια αγόρασε το κτίριο μια χριστιανική οργάνωση, η οποία ζήτησε την κατεδάφισή του.

Περισσότερες πηγές:

Ελευθεροτυπία 05/03/07
Ελευθεροτυπία 11/03/07
Indymedia(1)
Indymedia(2)
Indymedia(3)

No comments: