Sunday 18 March 2007

Γιατί ο νόμος-πλαίσιο είναι αντισυνταγματικός

Ο νόμος που αποφάσισε και ψήφισε η κ. Γιαννάκου με τρόπο απόλυτα φασιστικό, ντροπιάζοντας το δημοκρατικό πολίτευμα στο οποίο –υποτίθεται- ότι ζούμε είναι σε κάθε επίπεδο αντισυνταγματικός . Το περιεχόμενο όσο και ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να τον περάσει η υπουργός, μας φέρνει στο νου απολυταρχικά καθεστώτα που το μόνο συμφέρον για το οποίο μεριμνούν είναι αυτό του κόμματος τους και αυτό των κρυφών «χορηγών» τους. Είναι προφανές λοιπόν πως όταν η κ. υπουργός μιλούσε για διάλογο πριν την ψήφιση του νόμου-πλαισίου, εννοούσε διάλογο με τους διάφορους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να δημιουργήσουν ιδιωτικά παν/μια, αφού ουσιαστικός διάλογος με αυτούς που θα έπρεπε να είναι οι μόνοι ενδιαφερόμενοι (παν/μιακοί και φοιτητές) δεν έγινε! Τα πιο χαρακτηριστικά λόγια που απηύθυνε σε φοιτητές και παν/μιακούς ήταν, όπως θα θυμάστε από τα ΜΜΕ, «ο νόμος θα περάσει ότι και να γίνει». Με άλλα λόγια : που να χτυπιέστε κάτω εμείς τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε με τους χορηγούς και μέλλοντες χορηγούς μας και εσείς περισσεύετε, οπότε ας κάνουμε ένα διάλογο για τα μάτια του κόσμου και από εδώ παν’ κι’ άλλοι! Η (Νέα)δημοκρατία σε όλο της το μεγαλείο…

Η άποψη αυτή όμως περί αντισυνταγματικότητας του νόμου δεν εκφράζεται μόνο από τους φοιτητές, αλλά και από τους πανεπιστημιακούς οι οποίοι καταθέτουν τις ενστάσεις τους σε κάποιες από τις κύριες διατάξεις του νόμου.

Για παράδειγμα έξι επιστήμονες δήλωσαν στην "Κ.Ε" τα παρακάτω:
-Χαρακτηρίζουν τις αναφορές στο άσυλο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες «απαράδεκτα αόριστες» και συμπληρώνουν πως «παραβιάζουν την κατοχυρωμένη αρχή της πλήρους ακαδημαϊκής ελευθερίας».

-Σχετικά με τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των ΑΕΙ, τονίζουν ότι ο νόμος «υπεισέρχεται σε θέματα χάριν των οποίων θεσπίστηκε η πλήρης αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ» και συμπεραίνουν ότι οδηγεί τα πανεπιστήμια «σε αυτο-ακύρωσή τους, δηλαδή σε παράλυσή τους με ευθύνη του κράτους».

-Για το θέμα της απειλής της αναστολής χρηματοδότησης τμημάτων των ΑΕΙ εκτιμούν ότι αυτή θα επιφέρει «πτώχευση του πανεπιστημίου προκαλούμενη από το κράτος».

-Επισημαίνουν τον κίνδυνο «της παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της πλήρους αυτοδιοίκησης» εξαιτίας της πρόβλεψης του νόμου ότι «απαιτείται προεδρικό διάταγμα για την ένταξη τμημάτων σε σχολές αναλόγως του γνωστικού αντικειμένου τους».

-Σχετικά με τις διατάξεις για τη διάρκεια του εξαμήνου, η ομάδα των «6» τις περιγράφει ως «ανεπίτρεπτες παρενέργειες στο δικαίωμα απεργίας των διδασκόντων και του λοιπού προσωπικού».

-Τέλος, αναφερόμενοι στην υποχρεωτική συμμετοχή εκλεκτόρων από άλλα ΑΕΙ οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι « παραβιάζεται η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης, λόγω του μεγάλου υποχρεωτικού βαθμού των "εξωτερικών" εκλεκτόρων».

Η λέκτορας συνταγματικού δικαίου του Αριστοτελείου Λίνα Παπαδοπούλου με δήλωσή της στην «Κ.Ε.» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο συγκρούεται με τη δημοκρατία πολλαπλά:

«Πρώτον, η κυβέρνηση αγνόησε παντελώς τις απόψεις των ενδιαφερομένων και τον ψήφισε αυτάρεσκα και αλαζονικά. Δεύτερον, εγγυήσεις φιλελεύθερου χαρακτήρα, όπως η αρχή "καμία ποινή χωρίς συγκεκριμένο νόμο" ή η πλήρης αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ περιφρονούνται. Τρίτον, κάθε αντίδραση που μεταφέρεται στο δρόμο καταπνίγεται με γκλομπ και δακρυγόνα».

Χωρίς Κουκούλα

6 comments:

Anonymous said...

Γιατί μεγάλε είναι "απόλυτα φασιστικός ο τρόπος που ψηφίστηκε ο νόμος". Ξέρεις τι είναι φασισμός;

Αν επιβληθεί σε μερικά χρόνια πράγματι φασισμός, λέμε τώρα, με τέτοια κατάχρηση που κάνετε, θα λέει ο κόσμος, ααα φασισμός επεβλήθη, μια χαρά είναι, όπως ψηφίστηκε ο νόμος στη Βουλή...

Anonymous said...

Φιλε, μπορει η ηλικια μας να είναι τετοια που να μην τον ζήσαμε το φασισμό,αλλα και ο στοιχειωδως μορφωμενος εχει διαβασει λιγη ιστορια. Και ναι, είναι φασισμος να περνας ενα νομο λεγοντας¨"θα τον περασω θελετε δεν θελετε"

Anonymous said...

Έτσι κι αλλιώς οι νόμοι περνάνε "θέλετε δεν θέλετε". Αν ήταν να συμφωνεί κάθε συντεχνία, τότε θα ήταν ακριβώς "πολιτεία των συντεχνιών", αυτό ακριβώς ήταν ο φασισμός, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ψήφιζαν.

Στις αστικές δημοκρατίες, ψηφίζουν οι εκπρόσωποι του λαού, ανεξάρτητα από επαγγελματικά, πολιτικά, εθνικά, θρησκευτικά ή άλλα χαρακτηριστικά... Θα μου πεις, δεν ψηφίζουν πάντα σωστά! Μπορεί νάχεις δίκιο, γι' αυτό φρόντισε στις επόμενες εκλογές να εκλεγεί ο δικός σου "καλός" που θα βγάζει νόμους, σύμφωνα με τις επιθυμίες σου.

Στο σχολείο μάλλον δεν πρόσεχες και γι' αυτό δεν έμαθες πώς οριοθετούνται και πώς ονομάζονται τα πολιτικά συστήματα!

Και κάτι άλλο: Αν επικρατούσε πράγματι φασισμός δεν θα είχες τη δυνατότητα να γράφεις δημόσια ό,τι σου κατέβει...

martyras said...

Αγαπητέ anonymous,
Αρχικά, έτσι πληροφοριακά θα ήθελα να σου πω πως στο σχολείο πρόσεχα και μάλιστα πάρα πολύ για να μπορέσω να μπω στο παν/μιο που είμαι.
Κατά δεύτερον, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω για ποιες συντεχνίες μιλάς. Υπονοείς μήπως ότι είμαι μέλος κάποιας συντεχνίας που εγώ δεν ξέρω? Η μόνη «ομάδα» στην οποία ανήκω είναι αυτή των φοιτητών, αφού δεν ανήκω σε κανένα κόμμα ή οργάνωση. Είμαι απλά από τους φοιτητές εκείνους που βλέπουν τον κόσμο γύρω τους να ξεπουλάει την αξιοπρέπεια, την ηθική, ακόμη και την ψυχή του για να έχει ένα «βύσμα» και αηδιάζουν!
Τώρα όσο για την ελευθερία που έχω να εκφράζομαι όπως θέλω, θα συμφωνήσω! Αυτή η ελευθερία είναι και ένα από τα τελευταία προπύργια της δημοκρατίας που μας έχουν απομείνει. Αν περιμένουμε να μας καταργήσουν και αυτή την ελευθερία για να διαμαρτυρηθούμε για όλες τις άλλες, θα είναι πολύ αργά. Το για πόσο ακόμη θα την έχω έτσι όπως το πάνε είναι κάπως αβέβαιο, κατά την γνώμη μου πάντα…
Αν βρεις το χρόνο, προσπάθησε να διαβάσεις προσεκτικά και, αν είναι δυνατόν, χωρίς καμιά προκατάληψη ότι έχει αυτό το blog.Αν δεις και τα video που παρατίθενται, ακόμη καλύτερα. Ίσως τότε να αλλάξεις γνώμη για το πόσο δημοκρατική είναι η χώρα στην οποία ζεις. Αν πάλι δεν αλλάξεις γνώμη, μπορείς απλά να μην ξαναμπείς σε αυτό το blog, αφού πιστεύω πως σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να βρεις ποτέ κάτι με το οποίο να συμφωνείς…Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχεις κατά νου ότι συμβαίνει καμιά φορά να υπάρχει και μια άποψη που να είναι ταυτόχρονα σωστή και διαφορετική από τη δική μας, αλλιώς κινδυνεύουμε να έχουμε παρωπίδες και να εθελοτυφλούμε (και αυτό ισχύει για κάθε πλευρά).
Χωρίς Κουκούλα

martyras said...

Νομίζω πως το να βαφτίζουμε συντεχνία οποιαδήποτε μερίδα ανθρώπων και ειδικά φοιτητών είναι το λιγότερο άστοχο .Αν θεωρείτε πως είναι συντεχνία κάποιες χιλιάδες φοιτητές που διαδηλώνουν και όχι κάποιοι καθηγητές και φοιτητές που αντιτίτθενται στους διαδηλωτές και θέλουν να ανοίξουν το πανεπιστήμιο για να "κάνουν μάθημα" ,και όχι για να πάνε για καφέ και να περιμένουν πότε θα ξεκινήσει η εξεταστική για να γράψουν κανά θέμα να πάρουν κανα πτυχιάκι .Και αυτοί που έκαναν το πτυχίο πτυχιάκι είναι πρώτα οι γονείς αυτών που αντιτίθενται σήμερα και αποκαλούν τους αγωνιστές συντεχνίες και μετά η νοοτροπία του κάθε υπανθρώπου που πιστεύει πως στη δημοκρατία λέει ο καθένας ότι του κατέβει .Όχι φίλε στη δημοκρατία μπορώ να σου πω πως όσο δύσκολες λέξεις και να βάλεις όσα εισαγωγικά και να βάλεις ,δε μιλάς σε ανθρώπους σαν και εσένα .Δεν έχουμε ξεπουληθεί και δεν είμαστε συντεχνία .Και αν είχαμε φασισμό η διαφορά με σήμερα θα ήταν πως όταν θα σε λέγαμε φασίστα θα καμάρωνες !!!Καμία άλλη!

axis of evil

mormolhs said...

Μην κοροϊδευόμαστε! Για ποια ελευθερία λόγου μιλάμε. Την ίδια απήχηση έχει αυτό το blog με τα ιδιωτικά κανάλια της TV; Το ίδιο προσιτό είναι αυτό το blog την τηλεόραση; Το ίδιο προσβάσιμο; Ή μήπως πιστεύετε πως σε περίπτωση που η επισκεψιμότητα του blog ανέβει ραγδαία ο γούγλης θα σας αφήσει να έχετε ανεβασμένο το blog;(λόγω των όρων χρήσης του server) Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας...