Friday 16 March 2007

Έξω απ’ την πορεία η αστυνομία…

Το χθεσινό συλλαλητήριο της Αθήνας ήταν το πιο ήσυχο από τη 15η Ιούνη του προηγούμενου έτους, όταν έπειτα από τη βάναυση καταστολή της 8ης Ιούνη τα ΜΑΤ πήραν εντολές να μην κάνουν απολύτως τίποτα. Βέβαια το χθεσινό συλλαλητήριο ήταν λίγο διαφορετικό. Δεν σημειώθηκαν καθόλου μα καθόλου επεισόδια!!!
Αυτό σίγουρα βοήθησε την κυβέρνηση να μην δημιουργήσει άσχημη εικόνα στον Πούτιν και μπορεί να αποδοθεί σε δύο παράγοντες άμεσα εξαρτώμενους ο ένας από τον άλλον.

Πρώτον, οι διμοιρίες των αστυνομικών δεν ακολουθούσαν από τα πλάγια ή από πίσω την πορεία και δεν σχηματίστηκε κανενός είδους αποκλεισμός ενός μέρους της πορείας από την υπόλοιπη. Αντιθέτως οι αστυνομικοί και τα ΜΑΤ βρίσκονταν σε κάθετους δρόμους και στοές (της Σταδίου και της Πανεπιστημίου) και στην Φιλελλήνων, και μάλιστα σε πολύ μεγάλη απόσταση από τον όγκο των διαδηλωτών. Έτσι δεν υπήρχε το κλίμα τρομοκρατίας που υπάρχει συνήθως – όταν στα δυο μέτρα πίσω σου αριστερά και δεξιά σου υπάρχουν καμιά δεκαριά πάνοπλοι ΜΑΤάδες, φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες, δηλώνοντας σου, μ' αυτό τον τρόπο ότι πρόκειται να σε πνίξουν στα χημικά.

Δεύτερον κανείς δεν πέταξε ούτε μια πέτρα, ούτε ένα νεράντζι, ούτε ένα μπουκάλι. Προφανώς γιατί η αστυνομία επέβλεπε από μακριά την πορεία και δεν προκαλούσε με την παρουσία της. Συνήθως τέτοιες πράξεις (πέταγμα αντικειμένων) είναι που τσαντίζουν τους ευαίσθητους ΜΑΤάδες με αποτέλεσμα να ξεσπάνε στους φοιτητές.

Αφήνουμε έξω την περίπτωση οι κουκουλοφόροι να είναι καλοθελητές της αστυνομίας. Αν το δεχόμασταν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι πήραν διαταγές να μην δημιουργήσουν πρόβλημα, επειδή χθες ήταν ειδική μέρα λόγω του Ρώσου προέδρου. Αποκλείοντας αυτό, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όσο η αστυνομία κρατά αποστάσεις από τη διαδήλωση δεν δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας (πράγμα που φοβάμαι ότι συνήθως το επιδιώκει). Άρα οι διαδηλωτές είναι ήσυχοι και όποιοι «κακόβουλοι» θέλουν να παίξουν πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ δεν μπορούν.

Ένα είναι το συμπέρασμα λοιπόν: «Έξω απ' την πορεία / η αστυνομία».

Zapata

No comments: