Tuesday 20 March 2007

Happy birthday Mr. President


Σήμερα «γιορτάζουμε» τα τέταρτα γενέθλια της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ στις 20 Μαρτίου του 2004. Αυτές τις μέρες σε όλο τον κόσμο διοργανώθηκαν αντιιμπεριαλιστικές αντιπολεμικές πορείες διαμαρτυρίας κατά της κατοχής του Ιράκ από τον συμμαχικό στρατό ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας (στην Ελλάδα πριν από 3 μέρες στις 17 Μαρτίου).

Όλοι θυμόμαστε τις πρώτες μέρες του πολέμου. Ενός πολέμου που έγινε χωρίς καμία στήριξη, εκτός από τις πετρελαϊκές εταιρίες του Τέξας, και τις κατασκευαστικές εταιρίες, αφού ο ΟΗΕ δεν είχε δώσει άδεια για εισβολή. Όλοι θυμόμαστε τις νυχτερινές άνανδρες επιθέσεις με δήθεν έξυπνες βόμβες, και τους δεκάδες άμαχους νεκρούς (παράπλευρες απώλειες τους ονομάζουν). Και – ελπίζω πως – όλοι θυμόμαστε τις μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από μαθητές και φοιτητές, αυθόρμητα χωρίς την «υποκίνηση» των κομμάτων όπως συνηθίζουν να υποστηρίζουν οι συντηρητικές δυνάμεις αυτού του τόπου.

Αυτός ο πόλεμος ήταν καθαρά ένας πόλεμος ιμπεριαλιστικός. Ήταν ένας πόλεμος για το πετρέλαιο. Για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. Ήταν ένας πόλεμος ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο τον ΟΗΕ και την παγκόσμια κοινότητα. Εντούτοις ο πρόεδρος Μπους δεν νοιάστηκε να βρει μια πειστική δικαιολογία. Ήταν ένας πόλεμος «για να φέρει τη δημοκρατία», την αστική δημοκρατία για την οποία μιλάνε κάποιοι και την υπερασπίζονται. Ήταν – όπως όλοι οι πόλεμοι – ένας άδικος πόλεμος, πρώτα απ’ όλα για τον ιρακινό λαό.

Όμως ο «πλανητάρχης» δεν υπολόγισε καλά. Περίμενε να βγάλει κέρδος από αυτό τον πόλεμο. Από το πετρέλαιο, μέχρι την ανοικοδόμηση των πόλεων. Ξεφορτώθηκε, βέβαια, το στοκ του από βόμβες (έξυπνες και μη), και απέκτησε τα δικαιώματα άντλησης του πετρελαίου για πολλά χρόνια… Αλλά βρήκε μπροστά του την αντίσταση του ιρακινού λαού. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει χάσει μέχρι στιγμής 3218 στρατιώτες – Αμερικανούς πολίτες – από τους οποίους οι 2619 πέθαναν στη μάχη, ενώ επισήμως έχουν ανακοινωθεί 24042 τραυματίες. Ο κόσμος στις ΗΠΑ από εκεί που στήριζε την πολιτική Μπους και τον πόλεμο στο Ιράκ έχει στραφεί εναντίον του και οι σύμμαχοι του Μπους, τον εγκαταλείπουν ένας-ένας.

Παρά την παγκόσμια κατακραυγή, όμως, ο πρόεδρας Μπους δε φαίνεται να πτοείται. Στις 10 Ιανουαρίου απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό και είπε πως είναι έτοιμος να στείλει 21500 επιπλέον στρατιώτες για να στηρίξει την φιλοαμερικανική ιρακινή κυβέρνηση. Μάλιστα έχει ζητήσει από το κογκρέσο να του εγκρίνει αρκετές χιλιάδες δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να στηρίξει αυτή την εκστρατεία.

Άσχετα με το αν θα γίνει δεκτό το αίτημά του, άσχετα με το αν θα «εγκριθεί» από τους Αμερικανούς, ο μόνος κερδισμένος από αυτό τον πόλεμο θα είναι η Halliburton και η Texaco.

Zapata

No comments: