Sunday 11 March 2007

Στον πάτο... κι ακόμη παρακάτω

Η κοινωνία έχει πέσει σε χειμερία νάρκη, μια χειμερία νάρκη η οποία συντηρείται μέσα στη φορμόλη των τηλε-σκουπιδιών, της χυδαίας αυτής υποκουλτούρας που μας βομβαρδίζει καθημερινά με κάθε είδους άχρηστες και «ακίνδυνες» πληροφορίες. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το σοβαρότερο πράγμα που μπορεί να μας απασχολεί είναι ποιοι είναι οι υποψήφιοι της Eurovision, ποιο talent show έβγαλε τα περισσότερα ονόματα, ποιος διάσημος χώρισε με ποιόν και ποιο serial κάνει τα μεγαλύτερα νούμερα. Αν σε κάποιους αυτή η έξαρση της υποκουλτούρας μοιάζει τυχαία, τότε καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούν, αφού έχει γίνει πια φανερό ότι αποτελεί μια μεθοδευμένη προσπάθεια να μας απασχολήσουν, αν όχι να μας αποκοιμίσουν, να μας αποπροσανατολίσουν από τα καθημερινά και ζωτικής σημασίας προβλήματα.
Είναι πιο ακίνδυνο για όλους η νεολαία να ψηφίζει ποιος παίκτης θα βγει από το reality από το να διαμαρτύρεται όταν του αρπάζουν τα δικαιώματα του. Άρτος και Θεάματα, για να μένουν οι μάζες αποχαυνωμένες μπροστά στο χαζοκούτι τη στιγμή που σου παίρνουν ένα-ένα τα εργασιακά σου δικαιώματα, τη στιγμή που τα ΜΑΤ ξυλοκοπούν το γείτονα, το φίλο, το συμφοιτητή σου. Έγιναν αυθεντίες οι τακτικοί σχολιαστές-μαϊντανοί και ο λόγος τους είναι σωστός ακόμη και αν με τα μάτια μας βλέπουμε το αντίθετο. Σπέρνουν τον πανικό, πείθουν τον κάθε πολίτη μέσα από μια καθημερινή προπαγάνδα η οποία βασίζεται στον γκεμπελισμο ότι απειλείται, ώστε να καταλύονται και άλλες ελευθερίες από την εκάστοτε εξουσία με υποτιθέμενο σκοπό τι άλλο από «την δική μας ασφάλεια»! Το μέλλον μας φαντάζει Orwell-ικο
Βλέπουμε το βουλευτή ο οποίος είναι στη θέση που είναι χάρη στη δική μας ψήφο να γίνεται πλούσιος εν ριπή οφθαλμού και δεν μας προβληματίζει. Διορίζεται πριν από εμάς αυτός που έχει το πιο καλό «βύσμα» αλλά συνεχίζουμε να μην πτοούμαστε. Βγαίνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και συγχαίρει τα ΜΑΤ που ξυλοκόπησαν άγρια και «ράντισαν» με χημικά τους διαδηλωτές ενώ για άλλη μια φορά οι κουκουλοφόροι διέφυγαν σαν κύριοι, αλλά δεν μας φαίνεται τίποτα παράξενο. Βλέπουμε το δήμαρχο μας να χτίζει βίλες και εμείς να συνεχίζουμε να ζούμε σε μια πόλη-σκουπιδότοπο και τον ξαναψηφίζουμε. Κανείς δεν εκπλήσσεται! Η νοοτροπία της νέας εποχής είναι : «Έτσι κάνουν όλοι, τι μπορώ να κάνω εγώ» ;
Ναι, η κοινωνία είναι διεφθαρμένη. Ναι, οι σάρκες της είναι σάπιες μέχρι το κόκαλο. Ναι, όπου και αν κοιτάξεις βλέπεις αδικία και εκμετάλλευση. Τι μπορεί ο καθένας να κάνει; Να αφήσει το βολικό του καναπέ, να κλείσει το χαζοκούτι να βγει έξω για να διαπιστώσει με τα μάτια του ότι ακούει και ότι δεν ακούει, να μην αναπαράγει την αδικία και τη διαφθορά που βλέπει γύρω του, να διεκδικεί τα δικαιώματα που του ανήκουν, να μην είναι φερέφωνο κανενός, να δείχνει ότι ακόμη σκέφτεται και αισθάνεται. Με λίγα λόγια, να είναι ελεύθερος!
Χωρίς Κουκούλα

1 comment:

Anonymous said...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!!! ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ!!!ΚΑΙ ΤΟΥ BIG BROTHER ΘΑ ΜΑΣ ΚΛΕΨΕΙ ΟΠΟΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΜΗΝΕΙ!!!
Η σχέση μας με το χρόνο έχει τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και οικολογικές συνέπειες. Σε όλο τον κόσμο, οι πολίτες του σήμερα διεκδικούν δικαιώματα σε βάρος των πολιτών του αύριο, απειλώντας την ευημερία τους και μερικές φορές τη ζωή τους, και αρχίζουμε μόλις να συνειδητοποιούμε ότι θέτουμε σε κίνδυνο για τις επόμενες γενιές την άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους. Χωρίς την κατάλληλη προσοχή, οι μελλοντικές γενιές κινδυνεύουν να γίνουν αιχμάλωτες αλλαγών τις οποίες δεν θα μπορούν να διαχειριστούν….

Είμαστε ήδη αιχμάλωτοι της ιδεολογίας της αγοράς και των συνεπειών της ότι οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας είναι απλώς μια λύση σε αναζήτηση προβλήματος. Για να αναπτύξουμε μια ηθική ανθρώπινης συμπεριφοράς, προσανατολισμένη στο χρόνο, και επικεντρωμένη ειδικότερα στη μακροπρόθεσμη διάσταση, πρέπει να βάλουμε τους θεμέλιους λίθους για ένα νέο είδος πολιτικής. Η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν είναι νεκρή, είναι όμως αποδυναμωμένη και αιμορραγεί. Ατροφεί ακόμη περισσότερο όταν πολιτικές διασημότητες και παγκόσμια μέσα επικοινωνίας ενεργούν σαν να μην υπάρχει ιστορικό πολιτικής βούλησης, σαν ο πολιτικός δυναμισμός να μην είναι δυνατός σήμερα, σαν να μην υπάρχει πίστη στην ικανότητά μας να ενεργήσουμε ως σύνολο και να οραματιστούμε ένα πιο ανοιχτό και συνεκτικό μέλλον. Η δημοκρατία τελικά θα πεθάνει αν συνεχίσουμε να δεχόμαστε αψήφιστα ότι η τροφοδοτούμενη από τον καταναλωτισμό απληστία και βραχυπρόθεσμη θεώρηση και η εξάρτησή μας από αφηρημένους μηχανισμούς της αγοράς θα φροντίσουν το μέλλον μας. Μονάχα όταν αρχίσουμε να μιλάμε να διεκδικούμε μαζί με τους νέους στο μυαλό και στην ψυχή αλλά και τους ηλικιακά νέους ισως τότε υπάρξη φώς στο τούνελ!!!!
"CHE"