Wednesday 14 March 2007

Δημοκρατία(;)

Έψαξα στο λεξικό και βρήκα έναν ορισμό πολύ ενδιαφέροντα τον οποίο παραθέτω παρακάτω :

Δημοκρατία : (η) ουσ. [αρχ. Δημοκρατία , δημοκρατέομαι –ούμαι] πολίτευμα λαϊκής κυριαρχίας, όπου ο λαός κυβερνά με αιρετούς αντιπροσώπους του :

Στη δημοκρατία, αυτός που βάνει το νόμο είναι ο ίδιος ο λαός, με την εξουσία που δίνει στους καλύτερους, κι όχι ο τύραννος. Αντιθ. τυραννία, απολυταρχία || χώρα που κυβερνιέται με τέτοιας μορφής πολίτευμα.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα «είδη» δημοκρατίας :

Δημοκρατία άμεση, που λειτουργεί με απευθείας άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων του λαού σε συνέλευση (όπως στην αρχ. Αθήνα).

Δημοκρατία έμμεση ή αντιπροσωπευτική, η συνήθης μορφή δημοκρατικού πολιτεύματος κατά την οποία η πολιτική εξουσία ασκείται από το λαό, με εκλεγμένους αντιπροσώπους του.

Βασιλευομένη δημοκρατία, κατά την οποία ο ανώτατος άρχοντας είναι κληρονομικός.

Προεδρευομένη δημοκρατία, κατά την οποία ο ανώτατος άρχοντας εκλέγεται από το λαό έμμεσα διά αντιπροσώπων του.

Προεδρική δημοκρατία, κατά την οποία ο ανώτατος άρχοντας εκλέγεται άμεσα από το λαό.

Λαϊκή δημοκρατία, το πολίτευμα που εφαρμόστηκε στις λεγόμενες «ανατολικές χώρες» μετά το ΄Β παγκόσμιο πόλεμο.

Προεδρευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία, θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία, όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Πιστεύετε ότι εφαρμόζεται κάποιο από αυτά στην Ελλάδα? Εγώ όχι. Ίσως για να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν πρέπει να ξεκινήσουμε αναθεωρώντας τα πολύ απλά και βασικά όπως τι σημαίνει δημοκρατία.

wake up

No comments: