Wednesday 11 April 2007

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ θέλουν πάλι αίμα στα Βαλκάνια!

Μετά τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, δυναμικά μπήκε τώρα και η ΕΕ στο παιχνίδι της προώθησης του σχεδίου ανεξαρτητοποίησης του Κόσσοβου, βάσει της πρότασης του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάρτι Άχτισάαρι, η οποία απολύτως δικαιολογημένα κρίθηκε εντελώς απαράδεκτη ακόμη και από τις αμερικανόδουλες πολιτικές ηγεσίες της Σερβίας πάντες, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του ευρωκοινοβουλίου, ότι . Τόσο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα όσο και ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Όλι Ρεν καταβάλλουν πυρετώδεις προσπάθειες να πείσουν τουςεπιβάλλεται η άμεση ανεξαρτητοποίηση του Κόσσοβου.

Πρόκειται για εγκληματική πολιτική. Ανεξαρτητοποίηση του Κόσσοβου θα σηματοδοτήσει τη νομιμοποίηση της χρήσης στρατιωτικής βίας από ξένες δυνάμεις προκειμένου να αποσπάσουν τμήμα της επικράτειας μιας χώρας με στόχο την κατ' αρχήν ντε φάκτο ανεξαρτητοποίηση και στη συνέχεια την επίτευξη της επίσημης διεθνούς αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του αποσπασθέντος κομματιού. Κόλαση θα γίνει ο πλανήτης και ειδικότερα η περιοχή των Βαλκανίων, αν γενικευθεί η διεθνής αποδοχή της αρχής αυτής!

Το χειρότερο ίσως απ' όλα είναι πως η εξέλιξη αυτή θα μeταβάλει αυτομάτως όλες τις εθνικές μειονότητες σε «ωρολογιακές βόμβες» στους κόλπους κάθε χώρας. Από γέφυρες φιλίας και επικοινωνίας, θα φαντάζουν ως δυνάμει όργανα αξιοποιήσιμα από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ προκειμένου να υπονομευθεί η εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας που τις φιλοξενεί! Οι μειονότητες θα μπουν έτσι στο στόχαστρο των πλειοψηφιών, οι οποίες θα σκέπτονται ανομολόγητα ότι είναι προτιμότερο να εξοντώσουν τις εθνικές μειονότητες πριν αυτές χρησιμοποιηθούν για τη διάλυση της χώρας τους! Η ανεξαρτητοποίηση του Κόσσοβου, λοιπόν, θα σηματοδοτήσει αφενός ένα νέο αιματηρό κύκλο γέννησης κρατιδίων και αφετέρου την πρόκληση ενός γενικού ρεύματος καταπίεσης και παθών των εθνικών μειονοτήτων.

Νέο κύκλο αστάθειας στα Βαλκάνια ενδέχεται να ανοίξει η εφαρμογή του σχεδίου Άχτισάαρι, το οποίο, όπως διατυπώνεται μέχρι τώρα, προβλέπει την πλήρη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Η δήλωση αυτή αποτελεί οπωσδήποτε μια απότομη στροφή της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών και ήρθε εντελώς απροειδοποίητα αιφνιδιάζοντας τους πάντες, δεδομένου ότι μέχρι και πριν λίγες ημέρες, ο Έλληνας αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ ψήφιζε το σχέδιο Άχτισάαρι στις Βρυξέλλες. Με προσεκτικές διατυπώσεις και χωρίς να τους αναφέρει, η Ντ. Μπακογιάννη έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες θέσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των ΗΠΑ. Σε τέτοιες ενέργειες, οπωσδήποτε δεν μας έχει συνηθίσει.

Το ερώτημα, τώρα, είναι εάν αυτή η σημαντικότατη διαφοροποίηση αποτελεί στροφή συνολικά της κυβέρνησης Καραμανλή, πράγμα που σημαίνει επιλογή σοβαρών κύκλων της ελληνικής αστικής τάξης ή αποτελεί μια πρόσκαιρη προσωπική επιλογή της Ν. Μπακογιάννη για να βγει από την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε μετά από το φιάσκο με τους Ρώσους. Υπενθυμίζουμε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε, χωρίς συνεννόηση, σε ανακοίνωση όπου καταδίκαζε τη Ρωσία για τις αντιδράσεις της στην εγκατάσταση αμερικανικών και ΝΑΤΟ-ικών πυραύλων στην Πολωνία και την Τσεχία, γεγονός που προκάλεσε την οργή του ίδιου του Πούτιν και τον αποκλεισμό της από τις δεξιώσεις κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα. Επίσης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητά της έχει πληγεί, κατρακυλώντας από την πρώτη ή δεύτερη θέση, στην έκτη ή ακόμη και στη δέκατη, πίσω από τον Μεϊμαράκη, ακόμη και τον Βουλγαράκη!

Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή σε ένα τέτοιο μείζον ζήτημα, δύσκολα αποφασίζεται χωρίς σημαντικές διεθνείς συμμαχίες, πέρα από τις εσωτερικές. Ίσως να αποτελεί παραχώρηση εξευμενισμού της Ρωσίας, ίσως να απηχεί και τις διαφοροποιήσεις μέσα στην ΕΕ, όπου η Γαλλία ειδικά, έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για το σχέδιο Άχτισάαρι. Το ζήτημα είναι, σε κάθε περίπτωση, εξαιρετικά σημαντικό και θα πρέπει να δούμε τις συνέπειές του.


Το πλήρες άρθρο βρίσκεται στην εφημερίδα Πριν της 01/ο4/07


2 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Περίμενες μήπως κάτι διαφορετικό; Δεν αποτελεί ιμπεριαλιστική δύναμη η ΕΕ και οι κύριοι στηρικτές της;

Anonymous said...

ΟΧΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΣΤΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΑΣΙ ΕΙΡΗΝΗΣ -ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ -ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΟ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
"CHE"