Sunday 22 April 2007

Η τράπεζα της απελευθέρωσης

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΝΤΖΟΥ
Σε λίγους μήνες, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα βρεθούν μπροστά σε μια αμετάκλητη πραγματικότητα:

Με πρωτοβουλία του Τσάβες και τη συμμετοχή των Μοράλες και Λούλα (πάνω) και Κορέα και Κίρχνερ -οι οποίοι δεν εικονίζονται- ιδρύθηκε η Τράπεζα του Νότου.
Το μονοπώλιο της διεθνούς δανειοδότησης (και μάλιστα υπό τους όρους και τις επιταγές της νεοφιλελεύθερης ατζέντας) καταργείται με τη δημιουργία της πολλά υποσχόμενης Τράπεζας του Νότου. Η πρόταση ανήκει στη Βενεζουέλα, που την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την αποπληρωμή του συνόλου του χρέους της (ύψους 3 δισ. δολ.) με ένα πανηγυρικό «Τσάο, η Βενεζουέλα είναι ελεύθερη».

Ο Τσάβες έχει ήδη δανείσει 2,5 δισ. δολ. στην Αργεντινή και προτίθεται να δώσει 500 εκατ. δολ. στο Εκουαδόρ για να καλύψει το χρέος του κι άλλα 1,5 δισ. στη Βολιβία.

Ο στόχος της δημιουργίας ενός εναλλακτικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θορύβησε τους δύο πυλώνες των αναδιαρθρώσεων, της απελευθέρωσης του εμπορίου και των ιδιωτικοποιήσεων, και επισκίασε τις συζητήσεις της εαρινής κοινής συνόδου των κρατών-μελών της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, που έληξε την περασμένη Κυριακή.

Το νόημα της νέας τράπεζας συμπυκνώνεται στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βραζιλίας, Ροδρίγο Καμπέσας: «Δεν χρειάζεται πλέον να διαπραγματευόμαστε τις οικονομικές μας πολιτικές. Κλείνει ένας κύκλος υποταγής που έπληττε την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία μας». Αυτό το αίσθημα μοιράζονται πλέον πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως της Λ. Αμερικής, όπως επισήμανε και το περιοδικό «Economist»:

«Η πρωτοβουλία για την Τράπεζα του Νότου άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή στην περιοχή, όπου υπάρχουν πολλοί ηγέτες ενοχλημένοι με τις πολιτικές και τους όρους που επιβάλλουν αυτοί οι θεσμοί (ΠΤ και ΔΝΤ) και θα καλωσόριζαν μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης».

Μπροστά στη νέα πραγματικότητα, οι ιθύνοντες των δύο θεσμών αντιμετώπισαν την πρωτοβουλία με έκδηλη αμηχανία, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του Ανούπ Σινγκ, υπεύθυνου του τμήματος Λατινικής Αμερικής του ΔΝΤ: «Δεν ξέρω τι να πω. Αγωνιούμε να μάθουμε περί τίνος πρόκειται». Θα ήξερε, αν είχε προσέξει την παρέμβαση της αργεντινής υπουργού Οικονομικών, Φελίσα Μισέλι: «Η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στην αναγκαιότητα για μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία και ισόρροπη ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή μας».

Για τους εμπνευστές της, η Τράπεζα του Νότου -που αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί μέσα στους επόμενους μήνες, με κεφάλαιο 7 δισ. δολάρια που θα συνεισφέρουν η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, η Βολιβία, το Εκουαδόρ και η Βραζιλία- αποτελεί «φραγμό στην παρεμβατική πολιτική των ΗΠΑ, που στην πράξη θέτει τους κανόνες τόσο στην ΠΤ όσο και στο ΔΝΤ, και ελπίδα για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την περιφερειακή τους ολοκλήρωση».

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, κατά την οποία αμφισβητούνται οι πολιτικές και το έλλειμμα δημοκρατίας του ΠΤ και του ΔΝΤ, επεσήμανε σε συνέντευξή του στην κουβανική εφημερίδα «Granma» ο Ερίκ Τουσέν, πρόεδρος της Επιτροπής για την Παραγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου:

«Οι ψήφοι των υπό ανάπτυξη χωρών δεν έχουν αντίκτυπο στη λήψη αποφάσεων, γιατί την πλειοψηφία σε αυτούς τους δύο θεσμούς έχουν οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Ιαπωνία. Εχοντας στη διάθεσή τους έναν πολυμερή κοινό τραπεζικό οργανισμό, ελεγχόμενο από τις ίδιες τους τις χώρες και προασπιζόμενο τα εθνικά τους συμφέροντα, τα κράτη της Λατινικής Αμερικής θα μπορούσαν να αποχωρήσουν απ' αυτούς τους οργανισμούς».

Από την «Κ.Ε» της 22/04/2007


Axis of evil

Ως γνωστόν η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελούν τους μεγαλύτερους μπράβους του πλανήτη .Πωλούν την προστασία τους πολύ ακριβά και όποιος δεν τη δέχετε, έχει κακά ξεμπερδέματα .Τα κεφάλια αυτής της συμμορίας είναι οι Η.Π.Α ,Ε.Ε,Ιαπωνία .

Παρ 'όλα αυτά οι αναπτυσσόμενες χώρες και αυτές του Τρίτου Κόσμου λέγονταν έτσι γιατί πάντα αγόραζαν την προστασία αυτών των νταβατζήδων .Ο λαός μπορεί να μην το επιθυμούσε ,αλλά όμως κάποιες ξεπουλημένες κυβερνήσεις και δικτατορίες ήταν υπέρ-αρκετές (Αργεντινή ,Κούβα(πριν το 1959),Χιλή,Βενεζουέλα(πριν το 1998),Βολιβία,Παναμάς,Μεξικό,κτλ).

Έγιναν διάφορες προσπάθειες όμως δεν αρκούσαν ,μέχρι την οικονομική καταστροφή της Αργεντινής και την Μπολιβαριανή Επανάσταση .Η Βενεζουέλα μετά την επανάσταση έδωσε το σύνθημα ,κρατικοποιώντας τις πετρελαϊκές εταιρίες και στερώντας το δικαίωμα των πολυεθνικών εταιριών να κατέχουν αχανείς εκτάσεις της χώρας ,δίνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στο λαό να καθορίσει τις τύχες του .Αρνήθηκε τα χρέη της χώρας, τα οποία είχαν δημιουργήσει προδοτικές κυβερνήσεις, προς την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ και έτσι έπειτα από κοντά μια 10ετία σκληρής δουλείας ,έφτασε η ώρα της απελευθέρωσης .

Η κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Επανάστασης ,γνωστή για το πολίτικό της θράσσος(με την καλή έννοια) και για τις πρωτοβουλίες της ,δεν έχασε δευτερόλεπτο .Την επομένη της απελευθέρωσης της χώρας απο τους οικονομικούς της Νταβατζήδες ,πήρε την πρωτοβουλία και έβαλε το θεμέλιο λίθο της Τράπεζας του Νότου ,που θα δώσει μία σανίδα σωτηρίας στις υποφέροντες χώρες της Λατινικής Αμερικής . Ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ενίσχυσης των χωρών αυτών για την απεμπλοκή τους από τη συμμορία και τη συμμετοχή τους στον πολυμερή αυτό κοινό τραπεζικό οργανισμό, ελεγχόμενο από τις ίδιες τους τις χώρες .

Βούλφοβιτζ .Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας(πρώην υπουργός του Μπού(τ)σ(ερ)),γνωστός ως ο ξεκάλτσωτος εραστής .





2 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Αυτό δεν το ήξερα. Αποκτά ενδιαφέρον τελικά το οικονομικό παιχνίδι. Ο ανταγωνισμός έχει τελικά οφέλη;

martyras said...

Η κίνηση αυτή αποτελεί το πρώτο σοβαρό βήμα των κυβερνήσεων με λαϊκή βάση της Λατινικής Αμερικής .Ας ελπίσουμε να δημιουργηθεί ένα αντίπαλο δέος αρκετά δυνατό έτσι ώστε να δώσει την ευκαιρία στις αγωνιζόμενες χώρες ,να απαγκιστρωθούν απ΄τα δεσμά του παγκόσμιου καπιταλιστικού Άξονα (Η.Π.Α.,Ε.Ε).Το σημαντικό της υπόθεσης όμως ,είναι το παράδειγμα που θα δοθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου, για να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις .

axis of evil