Sunday 29 April 2007

Κώστα, να η ευκαιρία

Οι αποκαλύψεις για τον Ε. Παπαδόπουλο έδωσαν την ευκαιρία στον Καραμανλή να απομακρύνει τον Σ. Τσιτουρίδη. Αντικαταστάτης του ο Β. Μαγγίνας!

Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως και δημοσιεύει σήμερα η «Κ.Ε.» (βλ. άλλο ρεπορτάζ) για τον στενό συνεργάτη του υπουργού Απασχόλησης Ευγένιο Παπαδόπουλο. Ο εφέτης ανακρικής Ι. Σίδερης ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών του για εμπλοκή στην υπόθεση με τις «φούσκες» του χρηματιστηρίου. Τις αποκαλύψεις αυτές κρίθηκε, όπως έλεγε στέλεχος της ΝΔ, ότι «δεν μπορεί να τις αντέξει η κυβέρνηση».

Στη σύσκεψη που έγινε χθές το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Κ. Καραμανλή, του Γ. Αγγέλου, του Θ. Ρουσόπουλου και του Γ. Ανδριανού και στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γ. Λούλη αποφασίστηκε ότι πρέπει ο υπουργός Απασχόλησης να υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου να εκτονωθεί, κατά κάποιο τρόπο, το βαρύ κλίμα για τη ΝΔ από το σκάνδαλο των ομολόγων.

Στις 12.30 του τηλεφώνησε ο Κ. Καραμανλής και του ζήτησε να τον διευκολύνει με την παραίτησή του. Ο Σ. Τσιτουρίδης έστειλε επιστολή μόλις μιάμισης γραμμής, με την οποία υπέβαλε την παραίτησή του δίχως τα τυπικά «ευχαριστώ». Νωρίτερα με τον Σ. Τσιτουρίδη είχε επικοινωνήσει ο διευθυντής του γραφείου του Κ. Καραμανλή, Γ. Αγγέλου και τον είχε ρωτήσει τι ξέρει για την υπόθεση του Ευγένιου Παπαδόπουλου. Συναγερμός είχε σημάνει από το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου και ο πρώτος από τον οποίο ζητήθηκαν στοιχεία ήταν ο Α. Παπαληγούρας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι πράγματι γίνεται έρευνα.

Τα στοιχεία για τον Ε. Παπαδόπουλο ήταν απλώς η αφορμή. Ο Κ. Καραμανλής αναζητούσε ένα λόγο που θα του επιτρέψει να προχωρήσει σε αλλαγές, δίχως να τη συνδέει ευθέως με την «καρδιά» του προβλήματος των ομολόγων αφού από την αρχή είχε ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Έτσι λοιπόν, επικαλούμενος την εντολή για άνοιγμα των λογαριασμών του Ε. Παπαδόπουλου προχώρησε στις «ανθρωποθυσίες» που ζητούσαν εδώ και καιρό τα στελέχη της ΝΔ και οι ψηφοφόροι.

Ο 53χρόνος πρώην υπουργός είναι μέλος των «λοχαγών» της Ν.Δ. και ήταν από τα στελέχη εκείνα που είχαν στηρίξει τον Κώστα Καραμανλή για να κερδίσει την ηγεσία της Ν.Δ.

Έτσι στην πρώτη κυβέρνηση της Ν.Δ. ανέλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το οποίο παραιτήθηκε στις 23/9/04 μετά την αποκάλυψη της παράτυπης μετεγγραφής του γιου του από το πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο πανεπιστήμιο.

Η παραίτηση τότε είχε συνδεθεί με την επιχείρηση εκτόνωσης της κρίσης που είχε δημιουργηθεί για την κυβέρνηση από την πτώση του Σινούκ. Η επιστροφή του ήταν αναμενόμενη. Και έγινε με τον ανασχηματισμό της 14/2/06 όταν και ανέλαβε το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας.

Το δεύτερο κρούσμα ήταν η διαβόητη ιστορία των κουμπάρων. Η τρίτη το σκάνδαλο των ομολόγων ήταν η τρίτη και φαρμακερή.

Απο την Ελευθεροτυπία της 29/04/07

No comments: