Wednesday 18 April 2007

Αθώοι οι 49 φοιτητές, ΕΔΕ για τους «πραίτορες»του Πολύδωρα

Εχθές 17/04 το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, το οποίο δίκασε τους 49 συλληφθέντες του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της 8ης του περασμένου Μάρτη, αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση τους λόγω της μη ύπαρξης ενοχοποιητικών στοιχείων, κάτι που ήταν βέβαια προφανές και μόνο από την ανάγνωση της δικογραφίας!

Εκτός από αυτό, το δικαστήριο αποφάσισε να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα της υπέρμετρης χρήσης βίας και χημικών. Πιο συγκεκριμένα, διέταξε να ερευνηθεί η διάπραξη αυτεπάγγελτα διωκόμενων αδικημάτων σε βάρος των μέχρι πρότινος κατηγορούμενων φοιτητών (όπως άσκηση σωματικής βίας, ψευδορκία, προφανώς από μάρτυρες αστυνομικούς, αλλά και εκτεταμένη χρήση χημικών). Αναρωτιέμαι βέβαια για το κατά πόσο οι συλληφθέντες, πέραν της αθώωσης τους, θα αποζημιωθούν για όλη την ταλαιπωρία, τον ξυλοδαρμό και την λασπολογία που υπέστησαν…

«Ηχηρό ράπισμα στην αστυνομοκρατία που στέλνει και ένα σημαντικό μήνυμα στην εισαγγελία που νομιμοποίησε τις αυθαίρετες συλλήψεις, τα στημένα κατηγορητήρια αλλά και τη συστηματική και μεθοδευμένη παραβίαση δικονομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων των συλληφθέντων στην προδικασία» χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση και ο κ. Παπαδάκης, συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση.

Ο κ. Γκούσκος, συνήγορος υπεράσπισης, με το πέρας της δίκης χαρακτήρισε την ετυμηγορία «γενναία» και μίλησε για «μάθημα στους «σκευωρούς» που κατασκεύασαν το κατηγορητήριο.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων μελών του Δ.Σ.Α τονίζει, με αφορμή τη δικαστική απόφαση, «Κυβέρνηση, υπουργός Δημόσιας Τάξης, λασπολόγοι των ΜΜΕ και διωκτικές αρχές δέχθηκαν μια συντριπτική ήττα που είναι αποτέλεσμα της στάσης αρχών και αλληλεγγύης των κατηγορουμένων και του κινήματος συμπαράστασης. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αθώωση του μόνου μη φοιτητή διαδηλωτή που δέχτηκε την εξατομικευμένη ψευδή κατηγορία για να διαχωριστεί και να κατασκευαστεί στο πρόσωπό του εξιλαστήριο θύμα, καθώς και η απόφαση για διαβίβαση στην εισαγγελία προς διερεύνηση ποινικών ευθυνών, των καταγγελιών για αλόγιστη χρήση χημικών και κακοποιήσεις διαδηλωτών. Ο νομικός κόσμος της χώρας οφείλει να αποτρέψει τη συγκάλυψη».

Για να έρθουμε όμως και στο θέμα της άσκησης βίας από τα ΜΑΤ, οι συλληφθέντες αντιμετώπιζαν την κατηγορία : διατάραξη κοινής ειρήνης και σύσταση και συμμορία. Ένας από αυτούς, ο οποίος δεν ήταν φοιτητής, κατηγορούνταν επιπλέον και για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και ήταν ο μόνος στον οποίο απευθύνθηκε εξειδικευμένη κατηγορία. Με λίγα λόγια πήγαν να τον μετατρέψουν σε εξιλαστήριο θύμα! Οι ίδιοι είχαν καταγγείλει ότι είχαν δεχθεί επίθεση με δακρυγόνα στη διασταύρωση Αμαλίας και Πανεπιστημίου και ότι μετά τις συλλήψεις υπέστησαν ξυλοδαρμό. Τις καταγγελίες αυτές επιβεβαίωσαν και εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού, το σωματείο των οποίων κατήγγειλε την αστυνομική βία και πρόσθεσε ότι:

«κατά τη διάρκεια εφημερίας του νοσοκομείου γίναμε μάρτυρες της τραγικής και αιματοβαμμένης επίθεσης, όταν τριάντα και πλέον τραυματίες προσήλθαν στα Επείγοντα με τραύματα στον αυχένα και στο κεφάλι. Το είδος των χτυπημάτων αποδεικνύει ότι πρόκειται για μεθοδευμένη δολοφονική επίθεση ενάντια στον καθένα που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του για δημόσια και δωρεάν παιδεία».

Ας ελπίσουμε τώρα ότι αφού διατάχθηκε ΕΔΕ θα τιμωρηθούν τα «στρατιωτάκια» του κ. Πολύδωρα που "αμύνονταν στον κύβο" και ότι οι αρμόδιοι δεν θα κάνουν, όπως συνήθως, τα στραβά μάτια για το θέμα-βλέπε παλαιότερη απόσπαση ματ-ατζή σε αστυνομικό τμήμα για παρόμοια κατηγορία. Φοβερή τιμωρία ε; Σίγουρα όχι τόσο επώδυνη όσο οι κλωτσιές που έδιναν τα ΜΑΤ στους διαδηλωτές και όχι τόσο αυστηρή ώστε να αποτρέψει συναδέλφους του απο τέτοιου είδους εκφράσεις του "φλογερού ταμπεραμέντου" τους!

Χωρίς Κουκούλα

2 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Ήταν αναμενόμενο. Τόσα χρόνια στο διαδίκτυο έμαθα πολύ καλά ότι εδώ μέσα λέγεται όλη η αλήθεια. Την είδα σε fora και blogs και περίμενα την απόφαση όπως ακριβώς εκφράστηκε.

Anonymous said...

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑ ΤΣΟΥΝΆΜΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ "ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ" ΠΟΥ ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Ο ΝΕΟΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΛΗ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΗ ΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ!!!
ΙΣΩΣΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΗΡΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΞΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!!
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
"CHE"