Tuesday 17 April 2007

Μεγάλος Αδελφός

Ακούμε συχνά να λέγεται ότι σχεδόν είναι πραγματικότητα ο εφιάλτης του «1984», αλλά πολλοί από μας δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν ΗΔΗ τεχνικές και μέσα που κάνουν τον Μεγάλο Αδελφό να φαντάζει δημοκράτης μπροστά στις σημερινές «δημοκρατικές» κυβερνήσεις Ευρώπης και Αμερικής.

Από παρακολούθηση με κάμερες που όχι μόνο βλέπουν και καταγράφουν αλλά δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους χειριστές τους να μιλάνε και να δίνουν εντολές στους παρακολουθούμενους (εμένα μου θυμίζει την αμφίδρομη τηλεόραση του «1984» η οποία έδινε εντολές στους πολίτες), μέχρι φακέλωμα βιομετρικών χαρακτηριστικών (σχήμα προσώπου, ομάδα αίματος, στοιχεία DNA) και ανταλλαγή των στοιχείων αυτών μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών (πλέον δεν θα χρειάζεται να ανησυχούμε αν το παιδί είναι δικό μας· η ΕΥΠ θα μας ειδοποιεί αν διαπιστωθεί απόκλιση γενετικού υλικού, ενώ θα φροντίζει να συλλαμβάνεται και να προφυλακίζεται ο κουμπάρος ως συνήθης ύποπτος). Όλα τα ’χει ο μπαξές…

Εκτός βέβαια από την παρακολούθηση με εικόνα έχουμε και «μι ήχου». Οι γνωστές σε όλους μας υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων εξεχόντων ονομάτων. Και μπορεί η κυβέρνηση και η ΕΥΠ να μην γνώριζαν τίποτα σχετικά με τις υποκλοπές, επειδή τις παρακολουθήσεις τις έκανε η πολυεθνική εταιρεία ‘Γιουνάιτεντ Στέιτς οβ Αμέρικα & ΣΙΑ’ σε σύμπραξη με τη βρετανική Vodafone, αλλά τώρα η δική μας ΕΥΠ αγοράζει μηχάνημα για την εγχώρια παρακολούθηση, ώστε να γνωρίζουμε ποιος παρακολουθεί ποιόν.

Οι κάμερες που ανέφερα προηγουμένως (αυτές που μιλάνε) έχουν ήδη εγκατασταθεί στη Μεγάλη Βρετανία, σε 20 περιοχές της χώρας. Και το ευρωφακέλωμα όμως είναι πραγματικότητα. Μάλιστα πρόσφατα υπογράψαμε κι εμείς την συνθήκη του Σένγκεν σύμφωνα με την οποία παραχωρούμε σε άλλες χώρες στοιχεία από παρακολουθήσεις ατόμων. Επίσης τα νέα διαβατήρια με βιομετρικά χαρακτηριστικά είναι εδώ, και εντός ολίγου θα έρθουν και οι ανάλογες ταυτότητες.

Ίσως τελικά ο Orwell να μην είχε πέσει έξω παρά μόνο στη χρονολογία. Κι αν δεν κάνουμε κάτι τώρα για να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση, πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούμε στη θέση των κατοίκων της Ωκεανίας του «1984».

Και μία ακόμη (σχετική αν και λίγο παλιά) ολοσέλιδη γελοιογραφία του Κυρ.

Zapata

No comments: